Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Šepanje in bolečine v sklepih

Šepanje in bolečine v sklepih

Za degenerativno bolezen sklepov je značilna izguba hrustanca na površini kosti. Hrustanec ni oživčen, zato v obdobju obrabe hrustanca ni na zunaj vidne bolečine pri živali. Ko pa se hrustanec obrabi do te mere, da je kost direktno izpostavljena pritiskom druge kosti, pa je prvi znak huda bolečina in vnetje sklepa.

Bolezen večinoma prizadene starejše živali, kot posledica obrabe hrustanca- primarna degenerativna bolezen sklepov. Lahko pa je posledica drugih pojavov, kot sta kolčna displazija oz. komolčna displazija – sekundarna degenerativna bolezen sklepov.

Bolj dovzetni so psi s prirojeno kolčno displazijo, izpahom pogačice, poškodbo – zlomom v bližini sklepa, pretrganimi križnimi kolenskimi vezmi, starejši psi, pretežki psi, psi s sladkorno boleznijo, po daljšem zdravljenju s steroidnimi zdravili, velike pasme, po prebolelih okužbah…

Simptomi se razlikujejo glede na sklep, ki je prizadet, starost živali in resnost bolezni.

 

Bolečina in nelagodje psa je bolj vidno, če je pes dalj časa neaktiven, pa tudi v hladnem vremenskem obdobju, pri povečani intenzivni vadbi, hoji po stopnicah, skoku v avto/na kavč…

 

Mačke lahko bolečino kažejo na nekoliko drugačne načine. Skrbniki lahko opazijo enega ali več izmed naslednjih znakov: težko vstajanje in skakanje na pohištvo, uriniranje izven stranišča (še posebej, če je težje dostopno), agresija ob dotiku določenega predela telesa, odpor do božanja in krtačenja, otekli sklepi, ‘trda’ hoja, itd.

Bolečine v sklepih so žal vse prepogost pojav pri naših hišnih ljubljenčkih. Kako lahko pomagamo našim živalim pri lajšanju bolezenskih znakov?

– Nujno je ohranjanje optimalne telesne teže psa
– Vsakodnevna redna zmerna aktivnost – sprehodi na vrvici, plavanje, počasen tek. Aktivnosti morajo biti prilagojene telesni teži, starosti, fizični kondiciji psa ter naj bodo dnevne – ne samo ob vikendih, ker je le-to lahko v večjo škodo psu kot v korist.
– Živali omogočimo udoben in topel prostor za počitek
– Po potrebi fizioterapija
Prehranski dodatki z glukozaminom in hondroitinom

Priporočamo vam, da si ogledate ponudbo izdelkov za podporo sklepom, ki jo izpostavljamo v mesecu novembru.

Pri sumu, da ima mogoče vaš pes vnetje sklepov, se obrnite na veterinarja, ki ga bo pregledal in vam svetoval najboljšo terapijo, ki bo prilagojena vašemu psu.

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu