Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Ali lahko sami oskrbimo površinske rane pri domačih živalih?

Ali lahko sami oskrbimo površinske rane pri domačih živalih?

Manjše rane lahko pri svojemu ljubljenčku oskrbimo sami: najprej rano dobro očistimo z dezinfekcijskim sredstvom, nato pa nanjo nanesemo mazilo ali sprej, ki rano zaščiti in pomaga h hitrejšemu celjenju.

Koža predstavlja tudi pri živalih največji organ, ki ima številne pomembne naloge. Med najpomembnejše zagotovo spada ščitenje organizma pred zunanjimi vplivi, zato se nemalokrat zgodi, da na njej pride do poškodb. Med površinske rane štejemo vreznine, raztrganine, opekline, preležanine oziroma druge površinske poškodbe živega tkiva. Rane razvrščamo v grobem v tri skupine in sicer poznamo čiste rane, kontaminirane in okužene rane. Čiste rane so rane, ki nastanejo v sterilnih pogojih (to so kirurške rane;) kontaminirane in okužene rane pa ločimo glede na število prisotnih bakterij v rani. Ker si zlasti psi, pa tudi mačke, rane na koži radi grizejo in ližejo, tudi sami nemalokrat s tem naselijo vanjo bakterije. Manjše rane lahko pri svojemu ljubljenčku oskrbimo sami: najprej rano dobro očistimo z dezinfekcijskim sredstvom, nato pa nanjo nanesemo mazilo ali sprej, ki rano zaščiti in pomaga h hitrejšemu celjenju. Čiščenje površinske rane zmanjšuje bakterijsko kontaminacijo in tako pomaga preprečevati okužbo, zato je hitro postopanje, ko pride do poškodbe, ključnega pomena. Ko rano dobro pregledamo in očistimo, moramo presoditi, ali lahko živali pomagamo sami ali bo potrebovala kirurško oskrbo.

Posebno poglavje so ugrizne rane, ki so eden od glavnih vzrokov poškodb, zlasti pri živalih, ki preživijo veliko časa na prostem in se pogosto pojavljajo pri mačkah. Ob ugrizih pride do vnosa bakterij, ki so prisotne v ustni votlini, v rano, zato je v takem primeru priporočljivo hitro postopanje z izdelki, ki vsebujejo klorheksidin (v gelu ali spreju) – to je antiseptik, ki deluje protimikrobno na gram pozitivne in gram negativne bakterije, predvsem na njihovo vegetativno obliko. Deluje tudi antimikotično proti glivicam in dermatofitom ter hitro deaktivira kužnost nekaterih virusov, med njimi virus gripe in herpes virus. V nasprotnem primeru pride do razmnoževanja bakterij v rani, kar vodi do nastanka vnetja in posledično gnojnega abscesa, ki ga je potrebno nujno zdraviti z antibiotiki, včasih pa zahteva tudi kirurško oskrbo.

Vsekakor je priporočljivo, da imamo izdelke za čiščenje površinskih ran vedno na zalogi, saj so tako psi kot mačke podvržene ranam na koži, ki lahko nastanejo med igro ali sprehodom ali nastanejo kot posledica ugriza druge živali. Pomagajo tudi izdelki ki vsebujejo mikrosrebro (v gelu ali spreju), saj to zdravi razdraženo, atopično kožo ter nudi zaščito pred naseljevanjem bakterij, kvasovk, pred insekti. Hkrati spodbuja naravni proces regeneracije kože, zaradi velikosti delcev pa mikrosrebro ostane na površini in ne pronica v globlja tkiva ter tako ne povzroča nevarnosti za nalaganje delcev srebra v organizmu. Druge pomembne sestavine so tudi alantoin, ki pospešuje regeneracijo celic in pomirja kožo ter pantenol, ki poleg vlažilne funkcije deluje tudi izrazito regenerativno, saj pospešuje celjenje kože in deluje protivnetno.

Če raje uporabljamo kreme, lahko posežemo tudi po cinkvitaminski pasti.

 

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu