Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Prepoznajte simptome pomanjkanja vitaminov B-kompleksa

Prepoznajte simptome pomanjkanja vitaminov B-kompleksa

Vaš negovan, zdrav in poslušen kuža kar naenkrat začne pospešeno izgubljati dlako, poje vsak iztrebek, ki ga sreča, ima umazane zobe, smrdljiv zadah, ranice okrog gobčka, ki se kar nočejo pozdraviti….Če ste odgovorili pozitivno na vsaj dva od navedenih pojavov, potem je velika verjetnost, da vašemu kužku primanjkuje vitaminov B- kompleksa.

Zakaj pasje telo potrebuje vitamine B kompleksa?
Pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Pomanjkanje enega vitamina ali povečana potreba po njem povzroči povečano potrebo tudi po drugih iz te skupine. Ob znakih pomanjkanja kateregakoli vitamina iz te skupine moramo zato dodajati ves B-kompleks.

 

In kdo so vitamini B kompleksa in za kaj so odgovorni:
K njim prištevamo vitamine: B1 (tiamin), B2(riboflavin), B6 (piridoksin), B5 (pantotensko kislino), B3 (niacin), B7 (biotin), folno kislino (B9) in vitamin B12 (kobalamin).
Vitamin B1 (tiamin) je vpleten v delovanje mišic, živčevja in srca. Uravnava presnovne procese in prebavo. Če ga primanjkuje, to opazimo kot utrujenost, razdražljivost. Tudi želodec postane razdražen, kar še poslabša nespečnost, ki se ob pomanjkanju tega vitamina pogosto pojavlja.
Vitamin B2 (riboflavin) sodeluje pri sproščanju energije v telesu in odstranjuje strupe iz krvi. Kožo, dlako in kremplje ohranja zdrave in čvrste. Kožna vnetja, pekoče in utrujene oči, srčno popuščanje, utrujenost, včasih tudi omedlevica in težave s koncentracijo so navadno znaki, ki kažejo na pomanjkanje vitamina B2.
Vitamin B3 (niacin) vzdržuje zdravje prebavil, zmanjšuje vsebnost holesterina in trigliceridov v krvi, lajša bolečine pri glavobolih, izboljšuje prekrvljenost in koži daje zdrav videz. Pri pomanjkanju lahko pride do luščenja kože, razpokane in pigmentirane kože na delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, do mišične slabosti, vrtoglavice …
Vitamin B7 ( biotin) pospešuje rast dlak, ohranja dlako zdravo in sijočo ter jo krepi. Kožo vlaži v globino in jo ohranja elastično. Pri pomanjkanju biotina opazimo suha kožo, seboroični dermatitis, pogostejši pojav mikoz, izpuščajev ter dlako brez leska, ki je groba in krhka.
Vitamin B9 ( folna kislina ) je odgovorna za sintezo in popravilo DNK, za hitro delitev in rast celic, proizvodnja rdečih krvnih celic, preprečuje slabokrvnost. Pomanjkanje pripelje do glositisa ( vnetja glasilk ), driske, depresije, zmedenosti, anemije in okvar živčne cevi plodu in možganskih okvar plodu.
Vitamin B5 (pantotenska kislina) je pomemben za zaščito oz. obvladovanje čustvenega in telesnega stresa, izboljšuje vitalnost in upočasnjuje procese staranja. Pomanjkanje tega vitamina se kaže kot utrujenost, depresija, izguba apetita in nespečnost.
Vitamin B6 (piridoksin) sodeluje pri presnovi aminokislin, ogljikovih hidratov in maščob, ki so pomembni viri energije. Če ga manjka, koža in dlaka postaneta starikava, brez barve in leska. Za gradnjo novih celic, rdečih in belih krvnih telesc, celic v črevesju in dlačnih mešičkih je nepogrešljiv vitamin B12(kobalamin). Pomemben je tudi za ohranjanje zdravega živčevja. Pomanjkanje lahko vodi do vrtoglavice, izčrpanosti, slabokrvnosti in nerednih gonitev.

Ali kvalitetna industrijska hrana lahko zadovolji potrebe po B-kompleksu?
Industrijsko pripravljena pasja hrana vsebuje vitamine B-kompleksa. Vendar so neobstojni, saj ga zelo hitro uničijo toplota, svetloba in zrak. Industrijsko pripravljena pasja hrana v obdelavi doseže temperature, ki presegajo 47,8 °C, kar uniči ali močno spremeni sestavo in s tem učinkovitost veliko vitaminov, mineralov in aminokislin. Zato je količina vitaminov B-kompleksa, ki je dejansko na voljo psu v industrijsko pridelani prehrani, minimalna.

Določena količina vitaminov B-kompleksa se uniči, ko so izpostavljeni svetlobi in zraku. Torej, če ostaja hrana v pasji skledi, se uniči še večina preostalih vitaminov B-kompleksa. Zato je zelo pomembno, da se dodajajo kot dodatek.

Zakaj je pomanjkanje B vitaminov tako pogosto tudi pri domači prehrani?
Naravno so vitamini B-kompleksa prisotni v jetrih, mleku, jajcih, pivskem kvasu, pšeničnih otrobih, pšeničnih kalčkih, algah, melasi, ledvicah in srcu, v raznovrstni zelenjavi… Vendar tudi hrana, ki vsebuje naštete vire, ne zagotavlja zadostne količine vitaminov B-kompleksa – razlog je v pogosti termični obdelavi te hrane in ne zadostni količini, saj je pri psih, ki so vsejedi, nujno kombinirati tako meso kot tudi zelenjavo v obroku- vsekakor najbolje ponuditi psu surovo.

Znaki, ki nakazujejo veliko verjetnost primanjkljaja vitaminov B-kompleksa:
Zdravstvene težave
– Kronične težave z ušesi
– Bolezni ledvic ali jeter
– Presnovne bolezni
– Umazani in trhli zobje
– Vrtoglavica- nesigurna hoja, opotekanje
– Neodzivnost na cepljenje
– Povečana raven holesterola
– Epilepsija

Težave s kožo in dlako
– Prekomerno izpadanje dlake
– Brezdlačna področja na telesu
– Prezgodnje sivenje kožuha
– Kožne alergije
– Spremembe v pigmentaciji kože
– Alergije na bolšje pike
– Klopi in bolhe se neprestano vračajo na psa, navkljub ustrezni kemični zaščiti
– Psa v poletnih mesecih muhe neprestano oblegajo

Vedenjske spremembe
– Vedenjske spremembe, vključno z agresijo, nepojasnjenim strahom, plašnostjo, ne reagira in razmišlja jasno – si ne zapomni
– Nemiren pes in v stresu

Dodajanje vitaminov B-kompleksa je zelo koristno tudi takrat, ko je žival zdravljena z antibiotiki. Večina antibiotikov namreč uničiti B-kompleks v prebavnem traktu, rezultat pa je pogosto driska.
Kompleks vitaminov B je topen v vodi in se izloči iz organizma v štirih do osmih urah z urinom. Zato je bojazen, da bi ga predozirali, odveč. Po vseh znanih študijah še ni dokazov, kolikšna naj bi bila količina, da bi lahko govorili o stranskih učinkih vitaminov B-kompleksa.

Tukaj najdete kakovostne izdelke z B kompleksom v naši ponudbi:

 

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu