Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Dopust – kaj pa pes in mačka?

Dopust – kaj pa pes in mačka?

Vsi se veselimo toplih, brezskrbnih poletnih dopustniških dni…. kaj pa to pomeni za naše štirinožne prijatelje?

Spremembe v vsakdanji rutini se pri njih zelo hitro pokažejo v spremembi vedenja, hranjenja, spanja…..na splošno v kvaliteti življenja. Vsaka sprememba, pa naj bo majhna ali velika, npr.: sprememba bivališča, navad kot so hranjenje, sprehodi, igranje, lokacija ležišča, igrala…, sprememba skrbnika (odhod v hotel za živali), pretiran hrup, popolnoma drugo okolje, obiski pri veterinarju in veterinarski posegi, tudi bolezen ali operacija, vožnja, prihod novih družinskih članov….

Seveda so odzivi na stresne situacije individualni in odvisni od lastnika in živali ter predhodnih izkušenj, ki jih žival ima. Občutljivejše so živali, ki so imele izkušnje z zapuščenostjo in slabe izkušnje z ljudmi ter stresnimi situacijami.

Psi in mačke kažejo neudobje na včasih zelo očiten način:

  • Se skrijejo, ne jejo, se slinijo;
  • So razdraženi ali apatični;
  • Spremenijo obrazno mimiko;
  • Psi renčijo in lahko celo postanejo agresivni, pobegnejo…;
  • Lahko tudi zbolijo.


Včasih opazimo te znake prej, včasih kasneje, vsekakor pa velja, da jih ne gre prezreti. Posebej pri mačkah gre lahko tako daleč, da razvijejo prave bolezenske znake. Pri mačkah FIC (feline idiopathic cystitis) po novejših študijah predstavlja kar 2/3 vseh primerov FLUTD (feline lower urinary tract disease) in ga pogosteje povezujejo s stresom.

Psi se pogosteje odzovejo na stresno situacijo z drisko ali pogostejšim uriniranjem, kateremu ne moremo pripisati objektivnega vzroka.

KAJ LAHKO STORIMO?
Na prvem mestu moramo OPAZITI težave ter jih pravilno povezati s stresom ter nikakor ne prezreti! Včasih na okoliščine ne moremo vplivati, lahko pa pomirimo žival… Če se le da, živali omogočimo umik iz stresne situacije (pri pokanju jim omogočimo bivanje znotraj…), na določene situacije pa lahko žival postopno privajamo; pogostejši obiski veterinarja brez posegov, postopoma navajamo psa ali mačko na novega človeka, na novo žival, na novo bivalno okolje…

Pomagamo pa jim lahko tudi z dodajanjem prehranskih dopolnil, ki z ustrezno izbrano kombinacijo učinkovin pomagajo živali prebroditi neprijetne situacije.

MULTIVA CALMING:

L-Teanin je naravno prisotna aminokislina, ki jo najdemo v zelenem čaju. Daje prednost proizvodnji drugih aminokislin s pomirjevalnimi lastnostmi, kot so dopamin, GABA in triptofan ter pomaga izboljšati ravnotežje nevrotransmiterjev. Uporaba L-Teanina spodbuja stanje miru in sprostitve, ne da bi povzročalo zaspanost, zmanjšuje epizode stresa, tesnobe, hiperaktivnosti in razdražljivosti ter povečuje budnost, izboljšuje sposobnosti koncentracije in učenja.

• Unikatni kompleks kolostruma je izoliran iz beljakovin kolostruma. Pokazalo se je, da kolostrum vsebuje predhodnike pomembnih nevroaktivnih molekul, ki lahko vplivajo na budnost, kognitivno funkcijo in ravni tesnobe pri nemirnih živalih. Ocene proteinskih frakcij, pridobljenih iz kolostruma pri mačkah in psih, so pokazale zmanjšanje stresa in škodljivih vedenjskih vzorcev. Kolostrum deluje sinergistično z L-teaninom.

• Tiamin (vitamin B1) je vpleten v metabolizem centralnega živčnega sistema, ki pomaga vzdrževati pravilno delovanje in pospeševati stanje umirjenosti. Izboljša cirkulacijo, optimizira kognitivne aktivnosti in cerebralne funkcije. Pomanjkanje tiamina povzroča duševno zmedenost, šibkost mišic, krče, živčnost in izgubo apetita, zato je pomembno, da se zagotovi vnos vitamina B1 v obdobjih stresa.

Klik do Multiva Calming izdelka.

 

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu