Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Naravna pomoč pri obnavljanju jeter za domače živali

Naravna pomoč pri obnavljanju jeter za domače živali

Obolenja jeter pri psih in mačkah so težavna tema tako za lastnika kot za veterinarja, saj se navzven kažejo s povsem nespecifičnimi znaki in je potrebna previdna in natančna diagnostika, da ugotovimo vzrok nastalim spremembam. Psi in mačke z obolenji jeter lahko pokažejo znake kot so spremembe v obnašanju, bruhanje, driska, povečano pitje in uriniranje, napet trebuh, zmanjšan apetit, izguba telesne teže in kondicije, pojav nenadnih in nepojasnjenih napadov in sivo belo, mehko blato. Pri kliničnem pregledu bo veterinar opazil blede sluznice, kar je posledica razpada rdečih krvničk v telesu in posledične slabokrvnosti, za nadaljnjo diagnostiko pa je potrebno izvesti določene teste, med njimi pregled krvi in urina, določanje markerjev jetrnih bolezni, jetrne funkcijske teste in prognostične indikatorje.

Jetra igrajo v organizmu številne pomembne vloge: sodelujejo v presnovi maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin ter shranjevanju vitaminov, mineralov, glikogena in trigliceridov; sodelujejo v procesu nastajanja eritrocitov in faktorjev koagulacije, predstavljajo pomemben organ vpet v mrežo delovanja imunskega sistema, pomagajo pri prebavi s sintezo žolčnih kislin in vršijo detoksikacijo endogenih in eksogenih komponent. Poleg tega so jetra znana po svoji neverjetni sposobnosti regeneracije, le-ta pa je v primerih obolenj okrnjena in zato je pri pacientih z jetrnim obolenjem izredno pomembna podporna terapija, ki pomaga pri regeneraciji okvarjenih jetrnih celic.

Vzrokov za obolenja jeter pri psih je več, najpogostejša primarna bolezen jeter pri psih pa je tako imenovani primarni hepatitis, ki je lahko akuten ali kroničen. Akutni hepatitis navadno nastane kot posledica zaužitja strupenih snovi, okužb z določenimi bakterijami, kot so bakterije iz rodu LeptospiraSalmonella in Clostridium, okužba z določenimi virusi (kot na primer adenovirus in herpesvirus), dirofilarioza, akutni pankreatitis, akutna hemolitična anemija, vročinski udar ali poškodba. V kolikor ugotovimo vzrok za nastalo stanje seveda najprej tretiramo to, se pa zgodi tudi, da obolenje mine povsem neopazno, v drugem skrajnem primeru pa lahko pride do pogina v nekaj urah. Kronični hepatitis, katerega vzrok je lahko povsem neznan – v tem primeru govorimo o idiopatskem hepatitisu – načeloma terja drugačen potek zdravljenja, pri katerem je zlasti pomembna podporna terapija. Lahko ga povzroči tudi zastrupitev z bakrom, dolgotrajno dajanje zdravil ali je posledica okužbe z Leptospiro ali adenovirusom. Bolezen jeter, ki se pogosto pojavlja pri mačkah, pa je lipidoza. Pojavi se pri mačkah, ki so pretežke in nenadno izgubijo težo ali prenehajo jesti. V jetrih se nabere večja količina maščobe, zato ne morejo normalno delovati.

Ker jetrna obolenja predstavljajo zelo širok pojem in lahko nastanejo zaradi vrste različnih vzrokov, se v določenih primerih zgodi, da pacientom ne moramo pomagati s specifičnim zdravljenjem, zato se v teh primerih odločimo za kombinacijo podporne in simptomatske terapije. V ta sklop spada posebej izdelana in skrbno pripravljena dietna prehrana ter prehranski dodatki, bogati s hranilnimi snovmi, ki pomagajo jetrnim celicam pri hitrejšemu obnavljanju. Podporna terapija pa je priporočljiva tudi, kadar lahko določimo vzrok obolenja in predpišemo natančno terapijo, saj je tako okrevanje hitrejše. Novejše smernice zdravljenja navajajo predvsem podporno zdravljenje ki vsebuje antioksidante in pegasti badelj. Pegasti badelj je zeliščna rastlina, ki se uporablja v namen razstrupljanja jeter in pomaga pri vrsti jetrnih obolenj. Sodeluje pri obnavljanju jetrnih celic, pozitivno deluje pri kroničnih in akutnih degenerativnih spremembah na jetrih, pri zamaščenih jetrih, pri zastrupitvah, infekcijskih obolenjih zaradi bakterij ali virusov. Pomaga pri regeneraciji jeter ob dolgotrajnih terapijah z antibiotiki oz. z zdravili, ki se metabolizirajo v jetrih. S- adenozilmetionin (SAM) – je pogost kot substrat pri procesih metilacije. Pri presnovnih procesih v jetrih sodeluje pri tvorbi glutationa. Glutation je tripeptid z močnim antioksidativnim učinkom (najmočnejši med endogenimi antioksidanti ), ki pomaga varovati celice pred prostimi radikali in peroksidi ter tako deluje zaščitno na jetra. Sodeluje tudi pri vzdrževanju učinkovitosti ostalih antioksidantov, kot so vitamini C in E. Poleg tega naravno nevtralizira številne strupe, ki škodujejo jetrom, zaradi česar so lažje topni in se lažje izločijo. Z direktno konjugacijo nevtralizira in razstruplja organske in anorganske rakotvorne snovi. Učinkovito zmanjšuje resnost alergičnih reakcij pri vnosu alergenov s hrano in preko dihalnih poti.

Pri pacientih z okvaro jeter moramo poskrbeti tudi za ustrezno hidracijo, zato pride pri njih v poštev tudi oskrba z ustreznimi preparati, ki vsebujejo uravnotežena kombinacija dekstroze in elektrolitov, ki hitro in učinkovito vzpostavi normalno stanje elektrolitov in izgubljenih tekočin ter odpravi kislinsko-bazno neravnovesje.

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu