Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Pomen in vloga kolostruma pri živalskih mladičih

Pomen in vloga kolostruma pri živalskih mladičih

Od prenehanja sesanja materinega mleka do petega meseca, ko telo začne proizvodnjo protiteles, se pri psičkih pojavi tako imenovana ”imunska vrzel”. To je obdobje, ko so kužki najbolj občutljivi za pojav bolezni, če pridejo v stik s povzročitelji.

Prva dva dni novorojenega psička sta najbolj kritična. V teh dveh dneh mora psiček prejeti kolostrum – to je prvo materino mleko, ki je bogato s hranilnimi snovmi in zagotavlja energijo. Z njim prejme pasivno imunost v obliki nespecifičnih protiteles, rastne faktorje ter druge bioaktivne komponente, ki so potrebne pri obrambi psičkovega organizma pred povzročitelji bolezni. Imunost, pridobljeno preko materinega mleka mladička varuje do njegovega 10. do 12. tedna starosti, nakar začne mladičev organizem sam skrbeti za izgradnjo imunskega sistema.

Od prenehanja sesanja materinega mleka pri dveh do treh mesecih pa vse do petega meseca, ko telo začne proizvodnjo protiteles, se pri psičkih pojavi tako imenovana ”imunska vrzel”. To je obdobje, ko so kužki najbolj občutljivi za pojav bolezni, če pridejo v stik z njihovimi povzročitelji (virusi, bakterijami, glivami, zajedavci). V tem času jim lahko pomagamokrepiti in vzdrževati močan obrambni mehanizem. Kako? Z dodajanjem kolostruma v obliki prehranskega dopolnila.

Katere so najpomembnejše sestavine kolostruma in kako delujejo?

• Imunoglobulini so skupina molekul, ki igrajo ključno vlogo v imunskega sistemu. Delujejo tako, da se vežejo na tujke (viruse, bakterije, glive, telesu ne lastne beljakovine ) in jim prepreči, da bi škodovali organizmu.

• Esencialne aminokisline poimenujemo posebno vrsto standardnih aminokislin, ki jih organizem sam ne more proizvesti in jih je nujno zaužiti s hrano ali prehranskimi dodatki. Seveda na tem mestu opominjamo, da v literaturi ta termin splošno velja za človeški organizem. Aminokisline so eden od osnovnih gradnikov v organizmu, ki opravljajo številne funkcije . V naravi najdemo več kot 100 naravnih aminokislin, od katerih je 21 tako imenovanih standardnih aminokislin, ostale pa nastanejo v procesu modifikacije teh aminokislin. V telesu se aminokisline obnašajo tako, da vstopijo v proces izgradnje beljakovin, nekatere aminokisline pa so pomembne tudi pri izgradnji nebeljakovinskih molekul. Beljakovine, ki nastanejo z izgrajevanjem aminokislin igrajo izredno pomembno vlogo pri rasti tkiv, dlak, roževinastih struktur, kože in izgradnji hormonov. Mnoge sodelujejo v organizmu tudi tako, da prenašajo druge pomembne komponente: imajo torej transportno vlogo. Določene imajo tudi encimsko vlogo. V krvi aminokisline vplivajo tudi na kislo-bazično ravnotežje. Nekatere aminokisline pa predstavljajo tudi vir energije.

• Kolostrum vsebuje laktoferin in transferin, ki delujeta protibakterijsko in protivirusno.

• Vitamini A, B1, B2, B6, B12, folna kislina, vitamin C, ubikinon (Q10), vitamin E, biotin, holekalciferol (vitamin D3), katerih posamične vlogo so dobro poznane.

• Inzulin, prolaktin, alfa1-antitripsin in alfa1-fetoprotein so tudi komponente, ki igrajo pomembno vlogo v telesu. Slednja zavirata delovanje proteaze in tako poskrbita, da želodčne kisline ne razgradijo drugih beljakovin, imunoglobulinov, citokinov in rastnih dejavnikov.

Čeprav je kolosturm v osnovi namenjen mladičem, pa bo zaradi svoje unikatne sestave koristil tudi odraslim živalim, zlasti brejim in doječim samičkam, starejšim živalim, živalim pod stresom, bolnim in oslabelim živalim ter živalim, ki okrevajo po posegih.

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu