Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Potovalna slabost pri psih

Potovalna slabost pri psih

Potovalna slabost pri psih je pogosta težava, ki marsikateremu lastniku še tako kratko vožnjo spremeni v nočno moro. Pogosteje se pojavlja pri mladičkih, enako kot pri ljudeh – potovalna slabost prizadene zlasti otroke. Vzrok za to tiči v še ne popolnoma razvitih strukturah v ušesu, ki predstavljajo ravnotežni organ. To seveda ni zagotovilo, da bo vsak mladič potovalno bolezen prerasel. Če so bile prve vožnje za vašega psa neprijetne in je ob tem čutil slabost, obstaja velika verjetnost, da bo tudi v odrasli dobi vožnjo pogojeval s slabostjo oziroma bruhanjem, čeprav bo njegov ravnotežni organ do konca razvit. V tem primeru je torej vzrok za potovalno slabost stres.

Značilni znaki potovalne slabosti vključujejo zmanjšano pozornost, nemir, zehanje, potrtost ali vznemirjenost, tresenje, povečano slinjenje, cmokanje, slabost in bruhanje. Dolgo časa se je za preprečevanje in odpravljanje te težave uporabljajo pomirjevala, ki pa imajo žal mnoge neprijetne ali celo škodljive stranke učinke. Danes pa lahko lastniki psom pomagajo na več načinov in to povsem na naraven način.

Najprej omogočimo psu, da se bo med vožnjo čim bolj udobno počutil.

• Mladičkom napravite prve vožnje čim krajše, prijetne in manj stresne. Na cilju jih nagradite z igro ali posladkom. Tako bo pes do vožnje razvil pozitivne asociacije.
• Psa navajajte na vožnjo tako, da postopoma podaljšujete vožnje.
• V vozilu imejte delno odprta okna oziroma naj bo vozilo ustrezno prezračeno, tako da ima pes dostop do svežega zraka.
• Vozite previdno, predvsem skozi ovinke in se izogibajte silovitemu pospeševanju oziroma zaviranju.
• Vozilo naj ne bo prevroče ali premrzlo, saj se psi počasneje prilagajajo temperaturnim razlikam, kot ljudje.
• Pri daljših potovanjih naredite več kratkih postankov, med katerimi psu omogočite izstop iz avta in ponudite svežo vodo.

Poleg vseh naštetih predlogov lahko psu ponudite naravne preparate, ki nimajo škodljivih stranskih učinkov in bodo pomagale pri preprečevanju slabosti. Ingver (Zingiber officinale) je že dolgo uveljavljeno naravno zdravilo pri vseh oblikah potovalne bolezni. Ne pomirja le želodca, temveč vsebuje kopico visoko učinkovitih snovi, ki se slabosti lotevajo pri vzroku, saj zavira določene prenašalce centra za bruhanje in tako deluje proti slabosti na enak način kot sintetična sredstva – center se ne aktivira in slabost se ne pojavi. Danes na tržišču najdete tablete z ingverjem namenjene malim živalim, tako da lahko glede na telesno težo vašega psa povsem brez skrbi date priporočen odmerek. Ena izmed rešitev so Nausi Tab tablete proti slabosti.

V kolikor pa sumite, da vaš pes vožnjo slabo prenaša zaradi stresa, mu lahko pomagate z dajanjem naravnih preparatov na bazi triptofana, mešanice zelišč in magnezija. Triptofan je aminokislina, ki deluje kot prekurzor hormona serotonina (t.i. hormona sreče) in tako pomirja na povsem naraven način – živali ob pravilnem odmerjanju ne reagirajo na stresne situacije, obenem pa ostanejo pozorne. Zaradi magnezija in njegovih lastnosti se zmanjša napetost mišičnega vlakna, pride do ureditve srčnega ritma, vzdrževanja pretočnosti žil, do delovanja na možganski metabolizem in na prenos živčnega sistema (sodeluje pri tvorbi serotonina). Navkljub vsebnosti magnezija je primeren za živali s srčnimi težavami, le da se pri njih priporoča postopno povečevanje odmerka. Izvlečki rastlin s pomirjevalnim delovanjem na osrednje živčevje, kot so baldrijan, lipa in melisa, delujejo tako da pomirjajo krče, delujejo protibolečinsko in pomirjevalno. Takšna izdelka sta na primer Canigum Relax in Calm&Relaxed.

Naslovna slika: Overture Creations

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu