Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Mačje akne – zakaj nastanejo in kako jih zdravimo?

Mačje akne – zakaj nastanejo in kako jih zdravimo?

Tudi muce imajo lahko akne. Najpogosteje jih opazimo kot črne pikice na področju brade, pogosto dajejo izgled umazanije, blata ali prahu.
V osnovi gre za mačje obolenje, pri katerem dlačni folikli proizvedejo preveč kreatina in se zamašijo. Posledično pride do nastanka bunčic in mozoljem podobnim spremembam na koži – kakor rečeno se pretežno pojavljajo na bradi, opazimo pa jih lahko tudi ob ustnicah.

Pojavijo se lahko pri vseh mačkah, ne glede na starost, spol in pasmo. Pojavijo se lahko kot enkratno obolenje, ali pa predstavljajo za muco kronično obolenje. V slednjem primeru pride do nastanka večjih krast in vnetja na koži, vodi pa lahko celo v kronično izgubo dlake.

Kljub zelo ‘kužnemu’ izgledu mačje akne niso nalezljiva bolezen. Gre namreč preprosto za zamašene (in posledično vnete) dlačne mešičke.

Vzrok za nastanek aken pri mačkah še ni popolnoma jasen. Iz različnih razlogov se namreč pretirano proizveden keratin ujame v foliklu. Ti se inficirajo z bakterijami in nastanejo mozoljem podobne pustule. Nastanek aken se povezuje s slabim (samo)negovanjem mačke, pretirano produkcijo keratina in sebuma v koži ter težav s kožno-imunsko bariero.

 

Postavljanje diagnoze

Niso pa vsake spremembe na mačji bradi akne. Pred kakršnim koli zdravljenjem vam svetujemo obisk veterinarske ambulante. Veterinarji s kliničnim pregledom in drugimi diagnostičnimi postopki namreč izključijo druga možna kožna obolenja in postavijo diagnozo.

Zdravljenje (in preprečevanje nastanka) aken

Aken nikoli ne odstranjujemo ročno, saj lahko s tem povzročimo še večjo škodo, mačkam pa zadamo bolečino. Akne najpogosteje čistimo s posebnimi čistilnimi raztopinami po navodilih veterinarja. Po čiščenju lahko prizadeto področje poškropimo s CUTANIA ZN-SPRAY razpršilom. Če je dlaka v okolici poškodovanega predela dolga, jo lahko tudi nekoliko pristrižemo in s tem zmanjšamo potencialen vnos bakterij.

V težjih primerih bo veterinar predpisal tudi antibiotike.

Poleg povečane higiene kože naše muce pa je pomembna tudi povečana higiena njenih posodic. Redno (vsakodnevno!) čiščenje posodic z nežnim čistilnim sredstvom brez vonja pomaga pri preprečevanju razvoja aken. Po možnosti tudi zamenjamo plastično posodico s kovinsko ali keramično, ki sta lažji za vzdrževanje čistoče.

Mačji kožuh redno krtačimo in skrbimo za higieno dlake in kože celotnega telesa.

Za vzpostavitev zdrave kožne bariere bo za muce koristen dodatek kakovostnih omega 3 maščobnih kislin. Mucam jih lahko dajete v obliki U DERM OMEGA kapsul ali gela.

 

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu