Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Vnetje dlesni in ustne votline pri mačkah

Vnetje dlesni in ustne votline pri mačkah

Bolezni zob in dlesni so pri mačkah precej pogoste – ocenjuje se, da naj bi kar 50-90% mačk, starejših od 4 let, trpelo za vsaj eno izmed obolenj ustne votline. K sreči pa se lahko večini izognemo s primerno nego oz. jih odpravimo s pravočasnim terapevtskim ukrepom.

Vnetni bolezni, ki prizadeneta dlesni ter ustno votlino imenujemo strokovno gingivitis in stomatitis. Gingivitis je vnetje gingive (dlesni) in je prvi stadij parodontalne bolezni. Stomatitis pa je bolj generalizirano vnetje, ki lahko zajema vsa tkiva v ustni votlini.

Gingivitis pogosto povzročajo bakterijske infekcije, ki izvirajo iz zobnih oblog in je navadno povezan s slabo ustno higieno.

Mačke z dobrim ustnim zdravjem imajo v filmu na površini zob predvsem koristne bakterije, zobne obloge v katerih se nahajajo pa se nalagajo nad robom dlesni. Nekateri raziskovalci so mnenja, da naj bi bil gingivitis posledica spremembe v populaciji zobnih bakterij, tako da namesto koristnih, prevladujejo bakterije, ki povzročajo bolezen. Te se navadno akumulirajo nad in pod dlesnijo ter izločajo snovi, ki poškodujejo bariero med dlesnijo in zobom. Bakterije lahko tako vstopijo v vezivno tkivo pod zobom, tukaj pa odreagira imunski sistem, ki povzroči vnetje ter posledično bolečino. Takšna infekcija lahko nezdravljena vodi v izgubo obzobnega tkiva in parodontalno bolezen.

 

Gingivitis je lahko tudi posledica številnih infekcijskih ali sistemskih bolezni, kot so npr.: FeLV, FIV, calicivirus, bolezni ledvic, diabetes melitus ter avtoimuna obolenja. V teh primerih lahko gingivitis spremljajo tudi vnetje ter ulceracije drugih predelov rožnate ustne sluznice, kar imenujemo stomatitis.

 

Kako prepoznamo vnetje dlesni?

Gingivitis je vnetje vzdolž dlesninega roba, kjer se dlesen stika z zobom, opazimo pa ga kot rdečo linijo ob robu dlesni, ki je zadebeljena, boleča na dotik, pogosto pa se pojavi spremljajoči slab zadah. Ko umivamo takšne zobe, dlesni pogosto zakrvavijo.

Odvisno od resnosti obolenja, se lahko zaradi bolečine pojavi zmanjšan apetit, mačke se slinijo in v nekaterih primerih raje jedo mokro hrano. V hujših primerih opazimo tudi slabo negovan kožuh, saj postane vsakodnevno umivanje za mačke preveč boleče.

Kako se postavi diagnoza?

Diagnozo postavi veterinar glede na anamnezo (zgodovino pacienta) ter klinične znake. Pogosto se priporoča tudi izvedbo krvnih in urinskih testov, da se izključi morebitna sistemska obolenja. RTG ustne votline lahko potrdi oz. izključi prisotnost škode na zobnih koreninah ali obzobnem tkivu.

 

Preventiva in zdravljenje

Najboljša preventiva je redna ustna higiena s ščetkanjem zob. Ob tem je pomembno poudariti, da za nego uporabljamo zobno pasto, ki je bila zasnovana za mačke. Človeške zobne paste so namreč lahko za mačke toksične. Mačke večinoma sicer potrebujejo nekaj časa, da se privadijo na ščetkanje, a je večino lahko naučiti da sodelujejo pri tem dnevnem opravilu. Lahko si pomagamo tudi s posebnimi žvečljivimi priboljški, ki jih hranimo kot podporo pri zmanjševanju vnetja dlesni in obzobnih prostorov. Hrani pa lahko dodajamo tudi poseben prah iz morskih alg, ki pomagajo preprečevati nastanek zobnih oblog.

Pri mačkah z napredovano obliko bolezni je lahko ščetkanje izjemno boleče. V tem primeru se pred kakršnimkoli posegom v ustno votlino posvetujemo z veterinarjem.

kadar ima mačka že razvito bolezen, je na prvem mestu potrebna ocena in temeljito odstranjevanje zobnih oblog ter zobnega kamna, ki poteka v splošni anesteziji. Zobje se ultrazvočno očistijo ter spolirajo. Pomembno je, da se očisti tudi obzobni žleb. Pogosto mačke potrebujejo antibiotično terapijo, spiranje ustne votline s tekočino ali gelom s klorheksidinom ter protivnetna zdravila. Včasih pa je žal edina rešitev izdiranje zob. A brez skrbi, muce lahko kakovostno živijo tudi z manjkajočimi zobmi, ki so bili v osnovi izvor njihovega nelagodja.

Kadar je vzrok za gingivitis sistemska bolezen, skušamo odpraviti oz. zdraviti osnovni vzrok, žal pa le-ta pogosto ostane neodkrit.

 

Kakšna je prognoza?

Prognoza za gingivitis je odlična, če se le držimo napotkov veterinarja. Po profesionalnem čiščenju zob v splošni anesteziji, nadaljujemo z redno domačo nego zob.

Pri stomatitisu pa je prognoza odvisna od različnih dejavnikov, zato jo postavljamo popolnoma individualno glede na posamezen primer.

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu