O-max – nov trajnostni vir omega 3 maščobnih kislin
Psi in mačke s suho in srbečo kožo so redni obiskovalci veterinarske ambulante skozi celo leto. Izčrpna anamneza in kompleksna diagnostika sta mnogokrat dolgotrajni in dragi, zato skrbniki pogosto le zaskrbljeno opazujejo svojo žival, brez da bi ji znali oz. zmogli pomagati.
Prav zaradi tega je še toliko pomembneje, da poznamo vpliv omega 3 maščobnih kislin na zdravje živali. Dejstvo, da morajo naše mesojede živali s hrano zaužiti omega 3 in omega 6 maščobne kisline je dandanes že precej znano, kakor tudi to, da imajo pogosto pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin v primerjavi z omega 6 kislinami. A nabor vseh dobrodejnih učinkov omega 3 na organizem še ni tako razširjeno poznan.
Stanje kože in dlake kaže na splošno zdravje metabolizma. Če je kožuh brez leska, koža pa suha in srbeča (ter smo izključili prisotnost parazitov), je to znak, da potrebuje metabolizem pomoč, oz. da bi bil smiseln podrobnejši pregled notranjih organov. Tudi dojemljivost za glivične infekcije je pogojena z motnjami v imunskem sistemu. In ker sta metabolizem ter imunski sistem prepletena, moramo to seveda upoštevati pri iskanju vzroka za težave živali.
Pozitivni vpliv omega 3 maščobnih kislin na zdravje
Študije so pokazale, da oralno nadomeščanje omega 3 maščobnih kislin pomembno izboljša klinično stanje atopičnih psov in mačk, še posebej kožnih obolenj. (Mueler et al., 2005)
Dodatek omega 3 maščobnih kislin se lahko dodaja skupaj s terapijo, med daljšim obdobjem diagnosticiranja ali pa kot prvi korak zdravljenja, pred posebnimi diagnostičnimi postopki. Kot pri vsakem dodatku, ki vsebuje maščobe, je potrebno upoštevati dodatne kalorije, ki jih žival z njim zaužije, saj bi sicer dodatna pridobljena teža lahko vodila v nove težave. A protivnetni učinek omega 3 kislin ni omejen samo na kožo.
Ob rednem jemanju imajo omega 3 maščobne kisline kardioprotektiven učinek in zmanjšujejo klinične simptome osteoartritisa. Poleg tega pospešujejo celjenje ran in so lahko podporno dopolnilo pri zdravljenju raka. Če jih začnemo dodajati v zgodnjih fazah razvoja kronične ledvične insuficience, lahko pomagajo preprečiti glomerularno hipertenzijo in glomerularno hipertrofijo.
Pri konjih jih s pridom uporabljajo za pomoč pri zdravljenju RAO (equine recurrent airway obstruction) in IAD (inflammatory airway disease). (Nogradi et al., 2015)
A vprašanje je: zakaj morajo biti omega 3 maščobne kisline dodane z olji? Ali jih ni dovolj že v komercialno dostopni hrani za živali? Tukaj nastopijo ‘zloglasne’ omega 6. V hrani je načeloma resno neravnovesje v prisotnosti omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, še posebej to velja za izdelke z visoko vsebnostjo mesa. Primerno oz. zdravo razmerje med omega 6 in omega 3 maščobnimi kislinami je 3-5:1. A v večini primerov je delež omega 6 kislin v prehrani živali precej višji, včasih celo 5-10x višji. Omega 3 je zato potrebno dodati hrani, ki vsebuje visok delež mesa. Obe skupini maščobnih kislin tekmujeta za isti encimski sistem. Posledično velja, da višji kot je delež omega 3 maščobnih kislin v hrani, več nizko-inflamatornih eikozanoidov se tvori iz EPA kislin. To je še posebej pomembno pri živalih s kožnimi težavami oz. težavami s sklepi.
Najbolj učinkoviti viri omega 3 maščobnih kislin so bili do sedaj proizvedeni iz hladnovodnih rib. A žal na tak način krepimo zdravje naših živali na račun dobrobiti morskih živali. Sedaj pa je na voljo alternativa v obliki malega, a učinkovitega organizma – alge. Bolj podrobno, gre za mikroalge vrste Schizochytrium sp. Ta majhna alga lahko sintetizira velike količine omega 3 maščobnih kislin (DHA in EPA). Algi kot sta spirulina in klorela nista sposobni takšne proizvodnje. Drugi rastlinski viri, kot so oreščki, laneno olje ali konopljino olje, vsebujejo samo alfalinolejsko kislino (ALA), ki je neaktivni prekurzor EPA/DHA. Psi jo lahko do neke mere pretvorijo v aktivni obliki EPA/DHA, mačke pa ne. Zadostne količine omega 3 so sicer prisotne ekskluzivno v hladnovodnih ribah.
Alge so bile vedno primarni vir omega 3 maščobnih kislin. Do zdaj je te evkariontske organizme zaužil zooplankton, slednjega so pojedle ribe, iz njih pa se je proizvedlo olje. Samo v letu 2016 se je porabilo 20% divje ulovljenih rib za proizvodnjo omega 3 maščob. In čeprav je bil pretiran izlov rib že vrsto let problematičen, so v zadnjem času pozivi k bolj trajnostni proizvodnji maščobnih kislin vse glasnejši. Povpraševanje po omega 3 maščobnih kislinah raste ne le v krmi za živali, pač pa tudi v prehrani ljudi in akvakulturi. Zato je prav, da ljudem in živalim ponudimo kakovostno in bolj trajnostno alternativo.
Z uporabo alg namesto rib, zmanjšamo negativni vpliv na morsko življenje. 1 kg O-max zamenja 60 kg divje ulovljenih rib – ali 3000 sardonov. Teh rib ne bo treba več loviti za potrebe živalske krme.
OLJE O-MAX (na voljo v 30 ml in 100 ml steklenički z dozirno brizgo)
Sestava: Olje alg (iz Schizochytrium sp.)
Analitska sestava: Surove maščobe 99,9%, surovi pepel (<0,1%), omega-3 (vsaj 470 mg/ml DHA + EPA, od tega vsaj 94 mg/ml EPA), omega-6 (pribl. 5,0%*), omega -9 (pribl. 0,2%*), jod (<0,00001% ≙ < 0,094µg/ml) *je podvrženo rahlim naravnim nihanjem Dodatki: Izvleček tokoferola iz rastlinskih olj (1b306(i)) (največ 1,5 %)
DOZIRANJE:
psi in mačke
- < 5 kg od 0,75 ml** do 1,0 ml***
- 5-10 kg od 1,0 ml** do 2,0 ml***
- 10–20 kg od 1,5 ml** do 3,0 ml***
- 20-30 kg od 2,0 ml** do 4,0 ml***
- 30-40 kg od 2,5 ml** do 5,0 ml***
- +10 kg = + 0,5 ml** do 1,0 ml***
(**za pokritje potreb po esencialnih maščobnih kislinah; ***v primeru povečane potrebe)
konji
1,5-3,0 ml na vsakih 100 kg.
Izdelek si lahko ogledate tukaj: O-MAX – Melisasi
Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.
Dodaj odgovor
Za objavo komentarja se morate prijaviti.