Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Ali se vam zdi vaš ljubljenček utrujen? Njegova utrujenost je lahko posledica….

Ali se vam zdi vaš ljubljenček utrujen? Njegova utrujenost je lahko posledica….

…slabokrvnosti ali anemije. Pod tem izrazom pojmujemo stanje pri ljudeh in živalih, kjer je znižana koncentracija rdečih krvnih (eritrocitov) v krvi ali znižana koncentracija hemoglobina v rdečih krvničkah. Naloga rdečih krvničk je prenos kisika po telesu, s čimer je povezano pravilno delovanje vseh organov. Povprečna doba rdeče krvničke je 65 dni, zato je nujno, da se v telesu proizvajajo stalno.

Ko govorimo o anemiji, moramo ločiti dve vrsti: regenerativna in neregenerativna. Vzroki za pojav so lahko različni, klinično pa lastniki pri slabokrvnih živali najprej opazijo splošno slabo počutje in večjo utrujenost.
Regenerativna anemija je navadno posledica nenadne in hitre izgube krvi, ki nastane zaradi poškodbe, okužbe s paraziti ali bolezni, kot je na primer rak. Vzrok za takšno obliko anemije je torej bodisi velika izguba krvi zaradi krvavitve ali stanje, ki rdeče krvne celice v telesu uničuje.

Neregenerativna anemija običajno nastane kot posledica kroničnih obolenj, pogosta je na primer pri mačkah s kronično odpovedjo ledvic. Ledvici namreč proizvajata eritropoetin, to je hormon ki sodeluje pri nastajanju rdečih krvničk. Ker je v primeru obolelih ledvic motena proizvodnja tega hormona, rdeče krvničke ne nastajajo z enako hitrostjo kot propadajo, kar vodi v slabokrvnost. Ta oblika se navadno pojavlja tudi v primeru avtoimunih obolenj in obolenjih kostnega mozga.

Kateri so torej najpogostejši vzroki za pojav slabokrvnosti pri domačih živalih?
• Krvavitve, ki nastanejo kot posledica poškodbe, zastrupitve s strupom za podgane, čirov na sluznici prebavil ali kot posledica genetskih obolenj ali novotvorb;
• Okužbe z bakterijami, paraziti ki povzročajo povečan propad rdečih krvničk (hemolitična anemija); zanjo je vzrok lahko tudi vnetje neinfekcijskega izvora
• Pomanjkanje hormonov, kot so eritropoetin, kortizol ali ščitnični hormoni
• Bolezni kostnega mozga ali uporaba zdravil, ki delujejo na kostni mozeg
• Prirojene napake na rdečih krvnih celicah, pomanjkanje določenih hranil ko so vitamin B12, vitamini B kompleksa, železo

Kako lahko živalim z anemijo pomagamo do hitrejšega nastajanja rdečih krvničk?

Tako, da telesu ponudimo vse nujne sestavine za hitrejšo izgradnjo, kot so železo, vitamini B kompleksa in vitamin B12. Vitamini B kompleksa (B1, B2, B3, B5, B6) delujejo kot kofaktorji encimov, ki sodelujejo v metabolizmu ogljikovih hidratov, lipidov; izboljšajo učinkovitost in črevesno absorpcijo aminokislin ter drugih mikroelementov. Vitamin B12: sodeluje pri nastajanju rdečih krvnih telesc in mielina (belkasta snov, sestavljena iz beljakovin in maščob, ki obkrožajo nekatere živčne celice). Železo je mikroelement, običajno povezan s prenosom in shranjevanjem beljakovin, encimov ter celično respiratornimi komponentami. Vse te komponente združuje izdelek SUPRA RC-15 (psi) oz. SUPRA RC-5 (mačke), ki je namenjen odpravljanju težav s pomanjkanjem vitaminov in mineralov, ki se kažejo kot slabokrvnost, reproduktivne motnje, motnje v rasti, motnje v presnovi, gastrointestinalne motnje ali druge motnje, ki nastanejo zaradi neustrezne prehrane.

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu