Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Pomen omega 3 maščobnih kislin v prehrani živali

Pomen omega 3 maščobnih kislin v prehrani živali

Maščobe so pomembni sestavni del prehrane naših živali. Še posebej pa sta pomembni 2 maščobni kislini, ki jih telo naših kosmatincev ne more proizvesti samo. To so omega 3 in omega 6 maščobne kisline, ki v telesu sodelujejo za razvoj funkcionalnega imunskega sistema, celovitost celičnih sten ter zdravje srca.

 

Kaj so omega 3 in 6 maščobne kisline?

Omega 3 maščobne kisline so esencialne predvsem pri mladih odraščajočih psih. Sodelujejo pri razvoju možganov in imunskega sistema, vplivajo tudi na zdravje oči.

Omega 6 maščobne kisline so pomembne za ohranjanje zdravja kožne bariere in kot sestavina za nastanek mnogih pomembnih snovi v telesu.

Razmerje med omega 3 in 6 maščobnimi kislinami mora biti v prehrani živali ustrezno. Navadno je v komercialni hrani za živali predvsem presežek omega 6 maščobnih kislin, ki pa spodbujajo nastanek vnetij v telesu. Zato proizvajalci navadno dodajajo v hrano še omega 3 maščobne kisline.

  • Viri omega 3 maščobnih kislin (ALA; EPA; DHA) so: ALA (laneno in repično olje), pomembnejši EPA in DHA pa se nahajata predvsem v lososovem olju in olju iz alg.
  • Viri omega 6 maščobnih kislin (LA, GLA, DGLA in arahidonska kislina) so: večina rastlinskih olj in živalskih maščob – predvsem jih je veliko v procesirani hrani.

 

Kako izbrati pravi izdelek?

  • Pri dodajanju omega 3 in 6 maščobnih kislin moramo biti pozorni predvsem na to, da so sestavine ustrezno prečiščene, brez onesnaževalcev in ostankov farmacevtskih sredstev.
  • Pomembno je, da izdelek vsebuje EPA in DHA maščobni kislini, ki sta najpomembnejši omega 3 maščobni kislini.
  • Ribje olje samo po sebi navadno vsebuje manj kot 30% EPA in DHA, 70% pa je ostalih maščob. Zato je dobro poiskati izdelek, ki vsebuje višje koncentracije omega 3 maščobnih kislin.
  • Ribje olje se lahko pokvari. Zato je dobro, če ima izdelek dodan antioksidant, kakršen je na primer vitamin E.

Kdaj priporočamo dodajanje U DERM OMEGA kapsul?

Dodatek kapsul je lahko koristen ob različnih bolezenskih znakih.

  • Daljša raba (več kot 3 tednov) se priporoča za vzdrževanje zdravja dlake in kože v optimalni kondiciji.
  • Priporočamo jih kot peroralni dodatek za obvladovanje bolezni kože, kot so atopični dermatitis, hiperkeratoza, seboreični dermatitis, itd. Zahvaljujoč protivnetnemu delovanju omega 3 maščobnih kislin lahko pomaga znižati odmerek kortikosteroidov pri zdravljenju določenih dermatoz.
  • Koristi živalim z revmatoidnim artritisom in degenerativnimi boleznimi, avtoimunimi obolenji, diabetesom in rakom.
  • Ob konvencionalni terapiji je dobrodošel dodatek pri zdravljenju kardiovaskularnih obolenj.

 

Kapsule U DERM OMEGA imajo visoko vsebnost EPA in DHA (to je omega 3) maščobnih kislin ter gama linolensko kislino. Vsebujejo antoksidant (vitamin E), ki jih varuje pred kvarjenjem in tako poskrbi za najbolj kakovosten izdelek. Kapsule doziramo  1-2 kapsule na 10 kg telesne teže/na dan. Priporočena uporaba minimalno 1 mesec. Po navodilu veterinarja se lahko doza in čas dajanja ustrezno prilagodita.

Na voljo tudi v obliki gela U DERM OMEGA.

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu