Pridobite do 40% Popusta * Samo za omejen čas.

Driska pri psih in mačkah – kako in kdaj lahko pomagamo sami?

Driska pri psih in mačkah – kako in kdaj lahko pomagamo sami?

Pojav driske pri domačih živalih je nekaj, s čimer se sreča vsak skrbnik. V nekaterih primerih lahko živalim pomagamo sami, v nekaterih pa je obisk veterinarja nujen.

Driska je eden najpogostejših problemov, ki se pojavlja pri domačih živalih, nevarna pa je zlasti zato, ker lahko hitro vodi v dehidracijo in oslabljenost organizma. Vzroki za pojav driske so mnogoteri, najpogosteje pa nastane kot posledica okužbe z notranjimi zajedavci ali bakterijami, zaužitja predmetov, smeti ali strupenih snovi in vnetne bolezni, med katere spadajo tudi prehranske alergije in netolerance na določene hranilne snovi. Pogosto se driska pojavi tudi kot stranski učinek pri jemanju določenih zdravil, predvsem antibiotikov, nesteroidnimi protivnetnimi zdravili in zdravili za podporo pri zdravljenju srčnih okvar.

Za diagnosticiranje vzroka driske pri živalih, mora veterinar opraviti temeljit kliničnih pregled, v nekaterih primerih pa je potrebno opraviti tudi pregled krvi, urina, vzorca blata, ultrazvok trebušne votline, rentgensko slikanje, endoskopijo s biopsijo tkiva ali celo eksplorativni kirurški poseg. Čeprav so vzroki za drisko pri psu včasih zelo banalni, na primer. da vaš pes poje ostanke hrane iz smeti, je drisko vedno potrebno ustrezno zdraviti. Zdravljenje driske je predvsem odvisno od tega, kaj jo povzroča, zato je odkritje vzroka ključnega pomena, saj jo le tako lahko uspešno odpravimo, poleg tega, pa je potrebno blaženje simptomov. Vsekakor driska, ki traja več kot 24 ur, potrebuje temeljitejšo obravnavo, saj lahko privede do pojva dehidracije. Prav tako je potrebno nemudoma obiskati veterinarja, če v blatu opazite kri ali je blato temno, trdo, žival pa mirna, zaspana in neješča.

Za preprečevanje in odpravljanje dehidracije, so na voljo praški, ki predstavljajo izredno praktičen način za preprečevanje dehidracije pri živalih oziroma za ponovno vzpostavljanje fiziološkega stanja telesnih tekočin v primeru, da je do izgube teh že prišlo. Zaželeno je, da prašek vsebuje dobro uravnoteženo kombinacijo dekstroze in elektrolitov, ki hitro in učinkovito vzpostavi normalno stanje elektrolitov in izgubljenih tekočin ter odpravi kislinsko-bazno neravnovesje.

Za lajšanje akutnih težav pri driski se priporoča dajanje izdelkov, ki vsebuje propektine in pektine. Njuna lastnost je velika sposobnost vezanja tekočin, ščitita črevesno sluznico in jo pomirjata tako, da tvorita gel, ki onemogoči preveliko izgubi tekočin in veže blato v bolj gosto maso. Spodbujata tudi rast in razvoj koristnih bakterih v črevesju in vplivata spodbudno na peristaltiko.

Bentonit nase veže bakterije, viruse in strupe in odlično veže odvečno tekočino in ščiti prebavila pred zakisanostjo. Uporabite lahko tudi izdelke, ki vsebujejo inulin, saj je ta zelo učinkovit prebiotik in črevesju spodbuja rast koristnih probiotičnih bakterij. Inulin potuje skozi želodec in tanko črevo nespremenjen, in je tako v celoti na voljo bakterijski flori v debelem črevesu. Tam selektivno spodbuja rast bakterij iz rodov Bifidobacterium in Lactobacillus. Na tržišču so tudi paste, ki vsebujejo prebiotike in probiotike. Probiotiki imajo pozitivne učinke na zdravje živali, saj zmanjšajo intenzivnost akutne driske in skrajšajo čas trajanja črevesnih okužb. Lahko se uporabljajo tudi preventivno ob uporabi antibiotikov ali pri zdravljenju z zdravili, ki lahko povzročijo zaprtje. Antibiotična zdravljenja namreč spremenijo črevesno floro in omogočajo razraščanje neželenih bakterij. Bakterija Enterococcus faecium zakisa vsebino črevesja s tvorbo mlečne kisline, ta pa zavira rast potencialno patogenih bakterij in spodbuja razvoj koristnih mlečnokislinskih bakterij.

 

Naslovna slika

 

Spletna stran Melisasi.si in vsebine na njej niso nadomestilo za veterinarski nasvet. Pred uporabo izdelkov in še posebej v primeru, da ima vaša žival znake bolezni, je nujen posvet z vašim veterinarjem.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja


@melisasi.si

Obiščite naš instagram profil!

Pridobi kupon za 10 % popust

Registriraj se na naše e-novice in pridobi kupon za 10 % popust ob nakupu